Régi Viro zárak cseréje, mielőtt nem nyílna az ajtó

Ezek a tollas kulcsos, eredeti Viro zárak idestova 15-20 éve lettek beszerelve és kifogástalanul, hibátlanul szolgálják azóta is a lakás tulajdonosait. Ám, mint minden felett, a zárak felett is eljár az idő, jönnek elő a hibák, akadozik a zárás, nyitás, a kilincset már alig lehet lenyomni. Ilyenkor a családba a kisebb gyerekek vagy a gyengébb, idősebb felnőtteknek nehezebb a zárak használata, a kilincs lenyomása, mert a zár nyelve annyira berágódott a kilincsdió-zárdoboz közötti szakaszon, hogy nagyobb erő szükséges a bejutáshoz. Főként ez a legnagyobb probléma ennél zárszerkezetnél, hogy az évek alatt annyira elfáradt az anyag, illetve a rugó a zárdobozban, hogy kínkeservek között lehet lenyomni a kilincset. Van megoldás erre, mégpedig az, hogy egy új zárat szereltetnek be velünk, mint egy megbízható partnerrel. Mi a legjobb megoldást kínáljuk ennek tekintetében.

A zárcsere az ajtó szétszedésével kezdődik és a központi zár kiszerelése után az új zár beszerelésével és a rudak visszakötésével folytatódik. Miután a régi zárszerkezet kiszerelésre került és az új be lett szerelve, ajtót összerakjuk, megigazítjuk a záródási pontokat, ha szükséges, igazítunk, állítunk, turbózunk, marunk a tökéletes záródás érdekében. Ha minden a helyére került, felszereljük az általunk javasolt, beépített rugós kilincset. Ennek van egy plusz költsége, viszont tökéletes, összehangolt, finom működés lesz a zárnyelv és a kilincs lenyomása között és még egy gyerek vagy gyenge felnőtt is tudja majd könnyen működtetni. Megkapja az ajtó az új takarókat, zárcímert, illetve visszaszerelésre kerül a kitekintő és már csak a finomhangolások, állítások, precíziós igazítások vannak hátra az átadás előtt. Budapest minden kerületében 87.0000 – 90 000 forinttól már megrendelhető a régi Viro zárt cseréje az újra. Ha szükséges, a kilincset is kicseréljük, aminek a költségéről telefonon tud érdeklődni. Az új zárra és kilincsre egy év teljes körű cseregaranciát biztosítunk.

Miért nem lehet már a jó minőségű Viro zárat beszerezni sehonnan?

Az eredeti Viro nevű zárat már több mint 10 éve nem gyártja a gyártó, illetve a forgalomból is már évek óta eltűntek, az utolsó darabokat is régen felvásárolták. Nyilván mindig vannak alternatívák a zárcsere kapcsán, itt is kerestünk olyan megoldást, hogy az ajtók ne maradjanak nyitva. Biztonságban kell, hogy tudják magukat a lakástulajdonosok. Szakmai szempontok alapján, egy olyan zárat találhatunk, amelynek a rögzítési pontjai hellyel-közzel megegyeznek a régi záréval, ezért is kell ennek a zárcserének a folyamatát, illetve a teljes munkavégzését zárszerelő vállalkozásra bízni. Egy ilyen olasz zár szerelése/cseréje 1,5 – 2 órás műveletet vesz igénybe, továbbá vannak olyan szakmai fogások, amiket az ajtó szétszedése után kell alkalmazni. Ezt házi szerszámokkal, kellő szaktudás nélkül nem lehet megoldani. A régi Viro zár minőségileg valójában sokkal jobb volt, mint a mai zárak, de ezt mindenki tudja. Az új termékekről, akár híradástechnikai eszköz vagy gépjármű, ugyanígy elmondható, hogy a régebbi dolgok sokkal jobbak, megbízhatóbbak voltak, de a mai rohanó társadalomban, sajnos a minőség egyre lejjebb megy, ezzel mi nem tudunk mit kezdeni, mint fogyasztók illetve szerviz.

Viro zár kinyitása, ha beleszorult a kulcs

Próbálunk minél több információt adni az ügyfeleknek, hogy mire figyeljenek, mire vigyázzanak, meddig és hogyan használják ezeket a régi, már nehézkesen működő zárakat nyitáskor-záráskor. Általában süket fülekre talál ez a tanács. Ezért is van az, hogy szinte minden héten 3-4 alkalommal belefutunk olyan jellegű felkérésbe, hogy a tulajdonos a lakása ajtaja előtt áll idegesen és a kulcs beleszorult a zárba. Az olasz zárak egy idő után a használat során akadozni kezdenek, majd megadják magukat. Ilyenkor vagy szétszakad a lamellaköteg vagy beszorul a kulcs, így se ki, se be. Mindezt meg lehetett volna előzni egy zárcseréve, de mint mondtuk, ez nem érdekel senkit, senki nem fordít erre figyelmet. Amikor a zárba szorult a kulcs, mindenféleképpen zárszerelő szakember bevonása szükséges! Egy ilyen zár felnyitása 20.000-25.000 forintba kerül és az ajtó nem sérül. Amennyiben a speciális eszközzel ki tudjuk nyitni, akkor 15-20 perc, ha viszont az összeakadás miatt történik a zárnyitás, akkor legalább egy óra, mert meg kell fúrni a trezor egységet. Az ilyen műveletek után mindenféleképpen szükséges az új trezorzár-csere, mivel az ajtó nem fog már működni a régi, szétfúrt zárral. A szerelő kollégáknál minden van az autóban zár, kilincs, címer. Ez esetben azonban két különböző munkafolyamatot különböztetünk meg. Mivel nem hallgatott ránk a kedves megrendelő, és nem cseréltette ki időben a hibás zárat, így van először egy nyitási díj, ami az első munkafolyamat majd van egy zárcsere komplett költség, ami kb. a fentebb említett 87-90 ezer forintot képviseli.