Régi Viro zárak cseréje, mielőtt nem nyílna az ajtó

Ezek a tollas kulcsos, eredeti Viro zárak idestova 15-20 éve lettek beszerelve és kifogástalanul, hibátlanul szolgálják azóta is a lakás tulajdonosait. Ám, mint minden felett, a zárak felett is eljár az idő, jönnek elő a hibák, akadozik a zárás, nyitás, a kilincset már alig lehet lenyomni. Ilyenkor a családba a kisebb gyerekek vagy a gyengébb, idősebb felnőtteknek nehezebb a zárak használata, a kilincs lenyomása, mert a zár nyelve annyira berágódott a kilincsdió-zárdoboz közötti szakaszon, hogy nagyobb erő szükséges a bejutáshoz. Főként ez a legnagyobb probléma ennél zárszerkezetnél, hogy az évek alatt annyira elfáradt az anyag, illetve a rugó a zárdobozban, hogy kínkeservek között lehet lenyomni a kilincset. Van megoldás erre, mégpedig az, hogy egy új zárat szereltetnek be velünk, mint egy megbízható partnerrel. Mi a legjobb megoldást kínáljuk ennek tekintetében.

Tovább olvasom

Meddig működik a régi, eredeti Viro zár? Mik a meghibásodás jelei?

Az eredeti Viro egy Olaszországban készült zárszerkezet. Igencsak pozitív véleménnyel lehet megítélni, hiszen még manapság is találkozunk eredeti Viro kulcsokkal, amik a kilencvenes évek elején lettek beépítve a zárral együtt. A régi dolgok, mint más vonatkozásban is, sokkal jobbak. Beszélhetünk itt a régi autókról vagy bármi más híradástechnikai eszközről. A szó szoros értelmében elmondható, hogy a régi dolgok sokkal jobbak voltak, és ez igaz a Viro zárra is.

Tovább olvasom

A legrégebbi olasz zárszerkezetek egyike a Viro

Bátran mondhatjuk, hogy a Viro zár eredeti verziója az egyik legrégebben működő szerkezet, amit az olaszok legyártottak és a magyar ajtókban beszerelve találkozhatunk velük. Ezeknek a záraknak a működése még mindig garantált bizonyos típusú ajtókban, persze kicsit már akadozva és nehézkesen, de itt is látszik, hogy a régi zárak minősége mennyire jó volt. Masszívan, tökéletesen össze lett rakva anno, 20 évet simán kibírt, akár több generációt is áthidalva. Legnagyobb szomorúságunkra a gyártó évekkel ezelőtt tönkrement, így nem tudja már tovább folytatni ennek a remek terméknek a gyártását. Cégüknek keresni kellett egy speciális megoldást, hogy az ajtó ne maradjon nyitva. Ezen felül gondoskodnunk kellett arról, hogy az új zárhoz az ügyfél kellő kulcsokat kapjon, a megszokott működés ne változzon, a biztonsági fokozat pedig megmaradjon, sőt, a 2022-es biztonsági elvárásoknak teljes mértékben megfeleljen.

Tovább olvasom

Létezik-e feltörhetetlen ajtó vagy betörésbiztos zár?

Óriási fejlődésen ment keresztül az elmúlt 20 évben az ajtók, zárak piaca. Régebben egy, max két bejárati ajtó közül lehetett választani, manapság 20-25 ajtó versenyez a vevők kegyeiért. Ugyanez a helyzet a zárbetétekkel is. A webáruházak ontják magukból az általuk „minőséginek” tartott pár ezer forintos termékeket, ami csakis az ő hozzá nem értésüket tükrözi. De nekik is meg élni.

Tovább olvasom

Mitől akadozik a 15 éves Viro zár és mi a megoldás?

A Viro zárak kétféleképpen okoznak meglepetést a működés szempontjából. Az egyik, amikor a kulccsal többszöri nekifutással, nyitásnál és zárásnál, egyaránt oda-vissza játszani kell. Az ügyfelek beszámolói szerint, van, aki 25 percig is állt az ajtó előtt, mire eltalálta azt a pozíciót, ahol nyílik a zár. A másik eset pont az ellenkezője, amikor könnyedén, halkan, finoman történik a záródás, viszont a kilincset két embernek kell lenyomnia, hogy kinyíljon az ajtó.

Tovább olvasom

Akadozó, nehézkesen működő, régi Viro zárszerkezet

Általában a 15-20 év körüli Viro záraknál figyelhető és észlelhető ez a jelenség, nemhiába, hiszen az évek alatt elég nagy felhasználásnak, igénybevételnek lettek kitéve a több ezer zárás, nyitás és kilincslenyomás miatt. Az átlagos, négyfős családoknál simán lehet számolni napi 20-25 ki-be járással, nagyobb családoknál vagy olyan üzleteknél, ahol a kilincset egymás kezébe adják az emberek, a napi 100-150 nyitás sem kizárt. Ha ezt felszorozzuk a 20 évvel, meglehetősen nagy számot kapunk, nem is csoda, ha a zár tönkrement, elkopott ez idő alatt.

Tovább olvasom

Miért előnyösebb a Potent zárszerkezet a Cerutti/Viro esetében?

Lentebb olvashat a Cerutti-Viro múltjáról, sajnálatos történetéről, de nekünk lépni kellett zárszerviz szolgáltatóként, hiszen ügyfeleink biztonsága az első. Mindenkinek az értékei, élete az ajtó mögött van, és a bejárati ajtó nem maradhat nyitva. A Potent zár rögzítési pontjai megegyeznek a Viro/Cerutti felfüggesztésével, némi igazítás szükséges csak a cserekor. Ezt azonban a szerelő minden esetben megoldja, a megrendelőnek nem kell bajlódnia ezzel.

Tovább olvasom

Meddig bírja az olasz Viro zár? Mikor kell kicserélni?

Általában használattól, illetve időszakos karbantartástól függően, az olasz zárak 15-20, némelyik akár 25 évig is működik. Azért írjuk, hogy használattól függően, mert ha figyelünk a kulcsok épségére, gyári és nem utángyártott másolatokat használunk, nem csapkodjuk az ajtót, elvégezzük azokat az évenkénti, szakemberek általi szükséges karbantartást, akkor igenis el lehet érni a 25 éves életkort Viro zárak esetén is.

Tovább olvasom

Miért, mikortól nem gyártják a Cerutti/Viro zárakat?

Az eredeti Viro zárak gyártását, értékesítését több mint 16 éve beszüntették, azóta ezek nincsenek is forgalomban. Hazánkban évekig nem is volt a pótlásukra megoldás, hogy mit lehet betenni a helyükre, mivel csereszabatosak. Jó pár évig voltak ellátási- és szerelési problémák Viro ügyben. Mi megoldottuk ezt a problémát. Kimentünk Torinóba a Cerutti gyárhoz, amely biztosította az éves kb. 1500-2000 darabot számunkra.

Tovább olvasom

Régi Viro zár – miért nem gyártják már több, mint 10 éve?

Még a mai napig is találkozunk eredeti Viro zárszerkezetekkel és a hozzájuk tartozó Viro feliratú kulcsokkal. A fő probléma itt, hogy a zár már annyira megkopott, a kikincs rugója annyira megnyúlt, hogy hiába nyomjuk le a kilincset, nem húzza vissza már a zárnyelvet. A kulccsal 5-10 percet kell játszadozni, mire kinyílik az ajtó. Ezek a zárak kivétel nélkül 15-20 éves modellek, és szinte mindegyik ugyanezt a problémát produkálja. Ezeket a régi zárakat javítani nem lehet, se alkatrész, se idő nincs ennek a javítására.

Tovább olvasom