Meddig működik a régi, eredeti Viro zár? Mik a meghibásodás jelei?

Az eredeti Viro egy Olaszországban készült zárszerkezet. Igencsak pozitív véleménnyel lehet megítélni, hiszen még manapság is találkozunk eredeti Viro kulcsokkal, amik a kilencvenes évek elején lettek beépítve a zárral együtt. A régi dolgok, mint más vonatkozásban is, sokkal jobbak. Beszélhetünk itt a régi autókról vagy bármi más híradástechnikai eszközről. A szó szoros értelmében elmondható, hogy a régi dolgok sokkal jobbak voltak, és ez igaz a Viro zárra is.

Épp a minap találkoztunk egy Viro zárcsere kapcsán egy őskövülettel, egy 28 éves zárszerkezettel, de nem azért cseréltük ki azt sem, mert tönkrement vagy meghibásodott volna, hanem mert az ügyfél elhagyta a kulcsot és biztonságban szerette volna magát tudni. Igaz, a zárszerkezet ütött-kopott volt, de még mindig makulátlanul működött a nyitás/zárás során. A leginkább a meghibásodásra utaló jel a Viro zárak esetében, hogy amikor fordítjuk jobbra vagy balra a tollas kulcsot, többször neki kell futni a műveletnek. Ez azért van, mert már a lamellák is gyűröttek, sorjázottak, illetve a kulcs is olyan oválisra van kopva, hogy amire fölemelné a végállásba a lamellát, addigra nem tudja átfordítani az ún. zárhatároló kockán, ezért nyílik vagy záródik csak úgy, ha erősebben vagy határozottabban többször is játszadozunk vele.

Itt azért lehetőséget van a kulcs a zárba történő beletörésére, úgyhogy érdemes jelezni egy Viro szakszerviz felé ezt a problémát, hátha még időben orvosolható. A legrégebbi Viro zárakról általánosan el lehet mondani, hogy 15-22 év közötti időt működnek, persze normális, rendeltetésszerű zár- és kulcshasználat mellett. A meghibásodás másik jele nem is a zár-, hanem inkább a kilincsmechanika körül szokott végbemenni, ami berágódik, megkopik a kilincsdió, ezért a lenyomó szerkezet nem tudja kellően visszahúzni a zárdobozba zárnyelvet. Így nehézkesebbé válik az utolsó nyitási tartomány az ajtó működésében.

Hogyan küszöbölhető ki, hogy a zár ne rekesszen minket ki meghibásodás esetén az ajtón kívülre?

A legfontosabb dolog, hogy mint minden mással, a Viro ajtózárral is törődni, foglalkozni kell. Időszakonkénti karbantartás, ellenőrzés, olajzás, kenés, zsírozás, illetve ajtó megsüllyedése miatti beállítás, turbózás, illesztés szükséges. Nyilván ezeknek megvan a maga ideje, költsége és működési feladata, de azt azért mindenkinek tisztán kell látnia, hogy egy 20-22 éves, eddig jól működő Viro zárat már nem lehet a halottaiból feltámasztani. Alkatrészellátás már egyáltalán nincs hozzá, de nem is lenne érdemes egy-egy alkatrészt kicserélni benne, mikor a többi ugyanúgy elhasználtam teszi a tevékenységét az újjal szemben. Egyszer mindennek lejár az ideje, de a zárakat folyamatosan lehet cserélni újabbra. Ezért lehet megoldás az időközönkénti karbantartása, ami általában 10 évvel kitolja a biztonságos ajtóhasználatot.

Ha problémát észlel a Viro zár mindennapi működésében, ilyen pl. a furcsa zárás, vagy a kilincs nehézkes lenyomása, vagy ha csak új kulcsokat szeretne biztonsági szempontból. Amennyiben bárkinek, bármilyen oka is van a zár cseréjére, az ajtó átnézésére vagy karbantartására, fordulhat hozzánk.

Cégünk idestova 20 éve ezeknek az olasz zárhatnak a specialistája, illetve a közvetlen magyarországi forgalmazója. Vannak olyan zárak, amikre már mi sem tudunk beszerzést bonyolítani, erre viszont különböző alternatívákat biztosítunk a megrendelőknek, hogy az ajtó ne maradjon nyitva és a tulajdonosok biztonságban legyenek az év 365 napján folyamatosan.

06-70-770-2942