Kilincs, címke, kitekintő, díszítő elemek

Általában a biztonsági zárakhoz, így a Viro zárhoz is, tartozik egy zárcímke, vagy másnéven, kulcs-címke. A Viro trezorzárak cseréjénél, főleg, ha régi zárról és ajtóról van szó, tanácsolni szoktuk, hogy – lehetőség szerint – cseréljék le az ajtón a kilincs garnitúrát is.

Ezt azért érdemes megtenni, mert a régi, tömör rézkilincsben még nincs beépített rugó, az új kilincsekben viszont van. Ez pedig védi magát a zárszerkezetet használat közben, mert leveszi a zárról a terhelést, így meghosszabbítja a Viro trezorzár élettartamát is.

A zárvédő címke szerepe a kulcs megvezetése

A zárvédő címkének kettős szerepe van. Az egyik, ami mindenki számára nyilvánvaló lehet, az a dekorációs-, illetve az esztétikai szerep. A címke szebbé varázsolja a bejárati ajtót, keretbe foglalja a zárszerkezetet és a kulcsnyílást. Egyszerűen nem tátong egy csúnya lyuk az ajtón.

A másik szerepe, a Viro zárhoz tartozó tollas kulcs megvezetése. Ha nincs címke a bejárati ajtón, akkor a kulcs szinte „cseklik-nyeklik” a kezünkben. A zárvédő, vagy kulcslyuk díszítő címke szépen megvezeti a kulcsot, pontosan bele a zárszerkezetbe. Ezáltal szintén növelhető a zár élettartama és elkerülhető, hogy a kulcs a zárszerkezet mellé „menjen” és esetleg eltörjön.

Mikor érdemes lecserélni a címkét és a kilincset? Talán együtt.

Mindenképpen a Viro zár cseréjekor érdemes a kilincs- és címke cserét elvégeztetni, a zárszerelő szakemberrel. Nagyon sok régi zár esetében találkoztunk már olyannal, hogy a kulcsnyílás nagyon ki volt kopva, azaz lötyögött a kulcs a „zárban”. Azonban a kulcs nem a zárban lötyögött, hanem csupán a címke nyílása volt kikopva, így az már nem vezette a kulcsot. Ezért gondolták azt, hogy magában a zárban lötyögött a kulcs.

Amit az új beépített rugóval rendelkező kilincsekről tudni kell, hogy egyrészt szebb, jobb a fogása, lakkozott, nem pedig a régi oxidált hatású. Ám a kinézeténél mindenképpen fontosabb, hogy egy beépített rugóval rendelkezik, így a zárszerkezetre nehezedő kilincstengely általi nyomást kb. a felére csökkenti. Így kevésbé kopik a kilincs diója, mert a terhelés megoszlik. A kilincsdió kopása esetén a teljes zárszerkezetet cserélni kell. Ha megóvjuk a kilincsdiót, akkor tovább kitart a Viro trezorzár.

Viro kilincs és kulcs-címke cseréjének ára, zárcsere komplett ár

Amennyiben Ön úgy dönt, hogy lecserélteti a kilincs garnitúrát és a zárvédő címkét, akkor az alábbi költségekkel kell számolnia.

Ha a Viro trezorzár szerkezet komplett cseréjére kerül sor, bármilyen okból kifolyólag, akkor a zárcsere teljes költsége Budapesten, munkadíjjal és új kilincs garnitúrával együtt bruttó 86.000 Ft.

Ha a zárszerkezettel nincs gond, és ez a ritkábbik eset, csupán a kilincset szeretné újra cserélni, akkor ez kompletten 28.000 forintba kerül Budapest területén.

Az új kilincs hasonló a régihez a színvilág tekintetében, tehát rézszínű. Csupán jóval modernebb, és beépített rugós, így nagyon hasznos is.

Milyen anyagól készül a kilincs és a címke? Réz – alumínium.

A zárvédő címke és a kilincs készülhet sárgarézből, vörösrézből, vagy alumíniumból. A Viro zárcímke eloxált alumíniumból készül és rajta, a kulcsnyílás alatt és felett is, a gyártó cég neve, azaz a Cerutti olvasható.

A kilincs rögzítése a záron keresztül történik, mégpedig a záron átmenő, kilincstengelyen lévő imbusz-csavarral összefogva, továbbá a kilincsrozetta alatt lévő műanyag ház, ajtóra történő felcsavarozásával.

Nagyon fontos, hogy ez a műanyag ház ne feszüljön, mert könnyen eltörhet, és így a zárólemez leugorhat róla.

Az új kilincseknél legalább félévente egyszer, a műanyag és a fém találkozásához, érdemes egy kis WD40-et fújni, a súrlódás elkerülése érdekében. Nagyon fontos dolog még az, ami a zárak élettartamát meghosszabbítja, hogy lakásfelújításkor, amikor a festők csiszolják az ajtó burkolatát, akkor ragasszák le a Viro záron lévő összes olyan nyílást, ahol bármilyen por, kosz be tud jutni a zárba. Ez ugyanis meghibásodáshoz vezethet. Mindig tanácsos megmondani a festőknek, hogy a zár nyelvét és a zárdobozból kijövő tüskéket ne fessék le, mert ez szorulást okozhat.

Viro, Viro zárcsere, zárcsere, Viro Budapest, Viro zárcsere Budapest, zárcsere Budapest
Viro, Viro zárcsere, zárcsere, Viro Budapest, Viro zárcsere Budapest, zárcsere Budapest
Viro, Viro zárcsere, zárcsere, Viro Budapest, Viro zárcsere Budapest, zárcsere Budapest

Kukucskálók, vagy más néven kitekintők, kémlelők

Minden komolyabb bejárati ajtó alaptartozéka a széles látószögű kitekintő. Többen kémlelőnek vagy kukucskálónak is hívják.

A kitekintő szerepe annyi, hogy belülről látni lehet, hogy ki is áll az ajtó előtt, esetleg, hogy szeretnénk-e ajtót nyitni annak a személynek vagy sem.

A régi ajtókon lévő kitekintők még sima, egyszerű üvegből készültek, és két irányban működtek. Tehát ha ki lehetett látni, akkor be is lehetett látni a lakásba, arról nem is beszélve, hogy egyértelműen látni lehetett, amikor az üveg elsötétült, azaz belülről valaki odatette a szemét a kukucskálóhoz. Ez azért sem volt praktikus, mert ilyenkor nehéz volt letagadni, hogy senki nincs otthon és kénytelenek voltak a lakók ajtót nyitni.

A későbbiek folyamán ez úgy változott, hogy a kitekintők már csak egy irányba voltak használhatók, belülről látni lehetett ki áll az ajtó előtt, de kívülről már nem lehetett belátni. Ma már ez a fajta kitekintő a legelterjedtebb és leghasznosabb, mert tömör ajtó esetében, senki nem látja, hogy kukucskálunk-e éppen.

Mindig elcsodálkozunk azon, amikor felülvilágítós ablakkal ellátott műanyag ajtón van egy nagy látószögű kitekintő. Az ablakon, bár elmosódottan és körvonalakban, de látni lehet, amikor valaki közeledik az ajtóhoz, így a kitekintőnek gyakorlatilag semmi értelme nincs. Megnézhető, hogy ki áll az ajtó előtt, de semmiképpen nem lehet letagadni, hogy otthon vannak, így egyértelmű, ha valaki nem nyitja ki az ajtót.

A hagyományos kitekintők általános jellemzői

  • Praktikus és esztétikus kiegészítője az ajtónak, kis- és nagy látószögben
  • A kukucskálón befelé nem lehet látni
  • Anyaga általában réz vagy króm
  • Ajtóvastagság függvényében kapható méretek

Bármilyen Viro kilinccsel, zárvédő címkével vagy a komplett zárcserével kapcsolatos kérdésére ügyfélszolgálatunk válaszol!

Zárjainkról, árainkról kérjen bővebb felvilágosítást a 06-70-770-2942 telefonszámon!

Viro, Viro zárcsere, zárcsere, Viro Budapest, Viro zárcsere Budapest, zárcsere Budapest
Viro, Viro zárcsere, zárcsere, Viro Budapest, Viro zárcsere Budapest, zárcsere Budapest
Viro, Viro zárcsere, zárcsere, Viro Budapest, Viro zárcsere Budapest, zárcsere Budapest