Régi Viro zár – miért nem gyártják már több, mint 10 éve?

Még a mai napig is találkozunk eredeti Viro zárszerkezetekkel és a hozzájuk tartozó Viro feliratú kulcsokkal. A fő probléma itt, hogy a zár már annyira megkopott, a kikincs rugója annyira megnyúlt, hogy hiába nyomjuk le a kilincset, nem húzza vissza már a zárnyelvet. A kulccsal 5-10 percet kell játszadozni, mire kinyílik az ajtó. Ezek a zárak kivétel nélkül 15-20 éves modellek, és szinte mindegyik ugyanezt a problémát produkálja. Ezeket a régi zárakat javítani nem lehet, se alkatrész, se idő nincs ennek a javítására.

A Viro zár javítása nem kifizetődő senkinek. Ráadásul hogy lehet egy javított zárra garanciát vállalni, ha csak pár alkatrészt cserélünk ki, a többi marad a régi? Ha mindet kicseréljük, akkor érdemesebb inkább új zárat venni, ahol garantált a 10 éves működés. Az eredeti Viro feliratú zárakat legalább 15 éve nem gyártja az olasz gyártó, helyére a Cerutti került. Tulajdonképpen ugyanaz a cég gyártotta a Ceruttit, mint a Virot, csak valami házon belüli jogorvoslat volt, de erről sokat nem tudunk.

Cerutti zár, ami a Viro helyére való – ez a gyár is tönkrement

A Cerutti vállalat torinói székhelyű volt, 2021 januárjáig. Addig töretlenül cseréltük a Viro helyére a Cerutti modelleket, de sajnos a Covid ebbe is beleszólt és a Cerutti végleg lehúzta a rolót. Így nem gyártott a továbbiakban már semmit, még ezt a tökéletesen működő szerkezetet sem. Mi is csak akkor szembesültünk ezzel, mikor egy rendelést akartunk leadni, és többszöri telefonálásra és emailes megkeresésre sem reagáltak. A Cerutti zárnak ugyanazok voltak a paraméterei, mit a Vironak, ugyanazon a gépsoron készítették, ugyanazok a munkások. Sajnos ebből a zárból már mi sem tudunk senkinek beszerelni.

Ekkor kezdtünk el gondolkodni, milyen zárat lehetne betenni a Viro/Cerutti helyére. Magyarországon többezer ilyen ajtó van, ahol ezek a zárak vannak, nyitva nem lehet hagyni őket. Így születetett meg, hogy egy szintén olasz, de másik partnerünk termékét felvegyük a palettába. Ez pedig nem más mint a Potent 8000-es szériája, ami modernebb, mint Viro és Cerutti nevű elődjei voltak.

Kódolható Potent zár, ami mindkét zár helyére passzol

2021 nyarára eljutottunk oda, hogy ténylegesen van megoldás a Viro/Cerutti zárak pótlására.  Ez pedig a Potent, ami szintén olasz, szintén torinói. A Potent zár ugyancsak lamellás szerkezetű, méretei nem teljesen egyezik meg a Viroéval, kis igazítás szükséges, de legalább találtunk olyan zárat, ami jó a helyükre. A rögzítési és felfüggesztési pontok megegyeznek. Minimális igazítást kell csupán végezni, de ez egy zárszerviz számára rutinfeladat.

A Potent zárszerkezethez 3 db tollas kulcs tartozik. A zár nagy előnye, hogy bármikor lehet kódolni, ha kulcs cserére van szükség, pl. ha elhagynak egyet. A másik nagy előnye, hogy a nyitási irány változtatható jobbosról balosra, így nem kell a szervizeknek külön-külön kettőt tartani, mert forgatható a zár nyelve. Ha meghibásodik a Potent zár, annak a zárcseréjével egyidejűleg, a könnyű működés érdekében egy rugós kilincset is felszerelünk, a zár élettartamának a meghosszabbítására. A komplett költség Budapesten már 85-90 ezer forinttól elérhető. Ebben minden benne van, munkadíj, új zár, új kulcsok, számla, garancia.  Kiszállási díj nincs!