Mitől megy tönkre az olasz Viro ajtózár szerkezet?

Azok a 15-20 éves Viro zárszerkezetek, amik még a mai napig is ajtókban működnek, igaz nehézkesen, még az első gyártási szériából valók, amik bekerültek Magyarországra. Elmondható róluk, hogy nagyon jó minőségűek, csak az idő múlásával és a rendszeres használattal, a több ezerszeri kilincs lenyomással megkoptak az alkatrészek, így cserére szorulnak. A csere elég fontos fejezet a zár életében, hiszen képes úgy eltörni, kettészakadni egy fogazott lamella, hogy beszorul a zárnyíláshoz, így igencsak nehézkessé teszi a zárszerelő szakember nyitási munkáját. A legtöbb esetben ilyenkor már csak fúrással vagy lékeléssel tudjuk kinyitni az ajtót, ezért nem szabad halogatni, ha egy zár szorul.

A zár tönkremenetelét szintén befolyásolja, ha rendszeresen azt a kulcsot használjuk, ami rosszul lett lemásolva. Igen népszerű manapság az utángyártott termékek használata, igaz ez a nyerskulcsokra is. Szerintünk nem pontos, anyagösszetétele sem megfelelő a gyárihoz képest, így hamar tönkreteszi magát a zárat is.

Szintén problémát okozhat a zár belsejében, ha a használt kulcsok megsérültek, többször le lettek ejtve, esetleg a kulcsokat más célra is használták. Láttunk már olyat, ahol sörösüveg lett kinyitva a kulcs bástyáival, de ez nem erre való. A Viro zárak, ha rendszeresen, 3-4 évente karban van tartva, és ha egy beépített rugós kilincs segíti a zárrugó mozgását, valamint gyári kulcsok vannak váltakozva, lassú kulcstekeréssel használva, 15-20 évet is kibírnak hibátlanul.

Hogyan segít az új rugós kilincs a zár működésében?

A régi Viro/Cerutti zárak belső, egyrugós rendszerrel működnek. Akkoriban még nem lehetett rugós kilincseket vásárolni, csak a tömör, nehéz, vastengelyes kilincset, ami az első években vízszintesen állt, elvágólag. Aztán ahogy a kilincs rézsúlya kezdte megterhelni a zárat, lassal megnyúlt a rugó, olajozást nem kapott a kilincs-dió, így elkezdődött a megereszkedés. Látványossá vált, hogy lefele lóg, de nem ez a nagyobb baj, hanem, hogy a zárdobozban a kilincsdió annyira megkopott, hogy hiába nyomjuk le a kilincset, nem húzza vissza a zárnyelvet. Ezért szükséges az új záraknál azzal kezdeni, hogy a zárcserével egyidejűleg felszerelünk egy olyan rugós kilincset, ami lenyomás után visszahúzza magát, nem terhelve ezzel a zárszerkezet rugóját.

Sajnos itt is találkozunk olyan megoldásokkal, hogy egy 100 ezer forintos zárcserét elvégzett egy konkurens cég, de egy 8000 forintos kilincs már nem fért bele a büdzsébe. A laikus ügyfél észre sem vette, csak 2 év elteltével szembesült, hogy lóg megint a kilincs, mert a szerelő visszatette a régi, nehéz kilincset. Na, ennyit a dilettáns szerelőkről.

Mitől kopik ki a Viro zárcímer és miért kell kicserélni?

Habár csak egy egyszerű alumínium lemezről beszélünk, mégis két feladat ellátására hivatott. 10 év után azonban már egyiket sem látja el megfelelően. Az egyik az esztétika, ami az évek alatt leamortizálódik, tele van karccal, sérüléssel, a csavar már alig tartja, lötyög jobbra-balra, sokan már felragasztották, mert nem volt hova csavarozni. De ami ennél is fontosabb, az a kulcs megvezetése a zárszerkezetbe. Ennek a lényege, hogy a kulcs központosan legyen a zárban tartva, ne lötyögjön egy kikopott címkébe, ezért is kell kicserélni a külső-belső díszítő elemet. Sajnos ezt sokan nem teszik meg, pedig fontos része a szerelésnek. Nálunk a zárcsere után ez a legutolsó művelet, amit elvégzünk. Az új rézkilincs és a címer felszerelésével újra-öltöztetjük az ajtót, sokszor megjegyzik, hogy milyen szép, nem is gondolták, hogy ilyen jó lesz.