Miért, mikortól nem gyártják a Cerutti/Viro zárakat?

Az eredeti Viro zárak gyártását, értékesítését több mint 16 éve beszüntették, azóta ezek nincsenek is forgalomban. Hazánkban évekig nem is volt a pótlásukra megoldás, hogy mit lehet betenni a helyükre, mivel csereszabatosak. Jó pár évig voltak ellátási- és szerelési problémák Viro ügyben. Mi megoldottuk ezt a problémát. Kimentünk Torinóba a Cerutti gyárhoz, amely biztosította az éves kb. 1500-2000 darabot számunkra.

A Cerutti és Viro csak a nevében különbözött, mert a zár ugyanabban a gyárban, ugyanazon a gépsoron készült, csak a kulcsfeje nézett ki másképpen, illetve más volt a névhasználat a zár esetében. Sajnos nem tudták megoldani a hosszú évek alatt, hogy forgatható nyelvű zárakat készítsenek, nyilvánvalóan a nagyobb eladási szám volt a cél. Így a bevezetés óta jóval több darabszámot adtak el, mint bármelyik másik zárgyártó.

A Cerutti/Viro zárgyártó egy nagyon régi családi vállalkozás volt, nagyon jól megalkották a zárszerkezetet, 20 éves működést biztosítva. Szinte azóta sem fejlesztettek semmit a zár mechanikáján. Sajnos a Covid világjárványt a cég nem élte túl, így be kellett zárniuk. Nekünk viszont megoldás kellett a pótlására. A cserét ugyanis így nem lehetett megoldani, akár meghibásodás, akár kulcselvesztési miatt is került rá sor.

Mit lehet beszerelni a már be nem szerezhető Viro/Cerutti helyére?

Sajnos az eredeti Viro zár már évek óta nem kapható, leállt a gyártó a készítésével. Az utánpótlás a Ceruttiból történt egy pár évig. Aztán a Covid helyzetnek köszönhetően már nem bírtak tovább fennmaradni, így bezárták végleg kapuikat. Amit jó ötletnek tartottunk a pótlásként, a Potent zárszerkezet, ami majdnem 100 százalékban csereszabatos vele. Árban is jó, méretileg is be tudjuk szerelni a régi zárak helyére, minőségileg talán még jobb is.

Ami a legfontosabb, a zárszerkezet öntanítható, ami azt jelenti, ha a zárcsere után lakáskulcs elhagyás történik, nem kell ismét szétbontani az ajtót, elég átprogramozni külön a zárhoz kapható kulcskészletre és kész is a zárcsere. Ez az eredeti zárak esetében nem így működött, azok fixlamellás kivitelűek voltak. Mind a zárcserét és a zárkódolást csakis zárszerelő szakemberrel szabad végeztetni, mert ezeknél az ajtóknál minden esetben borítást kell bontani, kifele nyíló ajtók esetében, le is kell emelni. Az otthoni, önmaguk által elvégzendő zárcsere műveletet nem ajánljuk!

Hogyan rendelhetem meg, mennyibe kerül a komplett szolgáltatás?

Azokról a zárcsere folyamatokról, ahol nem sima, egyszerű, gyors zárbetét cseréről beszélünk, mindenféleképpen fényképeket kérünk az ügyféltől a kulcsról, az ajtóról, de leginkább az ajtó éléből, hogy jól lássuk a zárszerkezet típusát. Ezeken az ajtókon (zárakon) semmilyen cikkszám nem található, de mi enélkül is ismerjük és tudjuk mi van benne, ez alapján határozzuk meg az árat. Ha ezt elfogadják, egy munkanapon belül el is végezzük a cserét. A Viro záras ajtóknál javasolni szoktuk a kilincs kicserélését is újra, szebbre, rugóztatott verziósra. A zárcsere költsége folyamatosan változik, mindenki tudja a mostani helyzetet (2022), így mi is, mint mindenki más, az árváltozás jogát fenntartjuk. Erre a leírásra csak iránymutatóként lehet hivatkozni, attól függően, ki és mikor olvassa.

Budapesten és a közeli pest megyei településeken a Viro zárcsere -vagy pontosabban a helyettesítője- 88.000 Ft-tól elérhető, plusz a kilincs. Erre a komplett szerelésre egy év teljes körű garanciát tudunk vállalni. Vidékre nem jellemző, hogy mennénk, maximum régi ügyfelek esetén, vagy ha nincs már rá megoldás. Zárcsere szolgáltatásunkat telefonon tudják megrendelni, cím, telefonszám, emelet, ajtó, kapucsengő megadásával.