Régi 20 éves Viro zárak kicserélése akadás, nehézkes működés miatt

Egy kicsit gondoljuk végig, hogy mi mennyi ideig bírja az autónk, nézzük meg, hogy milyen időszakonként cserélünk benne olajat, mikor van benne levegőszűrő csere, illetve karbantartás, gumicsere és így tovább. Ugyanez a helyzet az olasz Viro/Cerutti zárak esetében is, annyi különbséggel, hogy az elmúlt 20 évben ezek semmilyen karbantartás alatt nem álltak. Napról napra, hónapról hónapra a hosszú évek alatt folyamatos használatban voltak anélkül, hogy bárki is bármilyen karbantartást végzett volna rajtuk.

Azért nehézkes 15-20 év után a záródás, mert a kulcsok teljesen elkoptak, a lamellák már fellazultak és nem olyan pontos már az illeszkedésük a zárdobozban, mint újkorukban. Továbbá a kilincsmechanika is teljesen elkopott, ezért nehezebb azt lenyomni, ha egyáltalán még működik és ezért nem húzza vissza már a zárnyelvet sem. Ezekkel nem tudunk, de őszintén megmondva nem is akarunk semmilyen javítást eszközölni, ráadásul alkatrész sincs biztosítva az időközben már megszűnt gyártótól. El kell fogadni, hogy ilyen hosszú idő után csakis a zár kicserélése jöhet szóba, új kulcsokkal, új kincsekkel.

Viszonylag rövid időn belül teljesítjük ezeknek a záraknak a cseréjét, illetve kilincs-pótlását. Amire érdemes odafigyelni, hogy ha már nagyon nehézkesen működik az ajtózár, ne erőltessük, ne zárjuk be, mert előbb vagy utóbb kizárja az ott lakót, az pedig kellemetlen, pláne a késő esti órákban. Kérjen időpontot a Viro, Cerutti, Potent zárcserére! Szervizautóinkban minden megvan, így munkáink függvényében, akár egy napon belül tudjuk teljesíteni a zárcsere igényt. Tegyen egy próbát, küldjön egy emailt fotókkal ellátva, megpróbálunk mielőbb segíteni.

Miért olyan nehéz lenyomni a biztonsági ajtó kilincsét?

Ennél a típusú olasz ajtózár szerkezetnél általában igencsak ki lett maxolva a működés, mind a zárás/nyitás, illetve kilincslenyomás szempontjából. Ha belegondolunk, hogy még mindig az eredeti Viro zárszerkezet van az ajtóban, akkor az óriási használaton ment keresztül az elmúlt 20 év alatt! Semmi nem tart örökké, ezt nyilván mindenki tudja, ráadásul az eloxidálódott rézkilincs, ami annak idején még vízszintesen állt, az már lefelé lóg és azt a feladatot, amivel a zárnyelvet húzná vissza a helyére már nem végzi el rendesen, mert teljesen szét van benne kopva a mechanika. Ezekhez a zárakhoz, mivel már a gyártó is megszűnt, nincs utánpótlás alkatrész szempontjából, tehát magában zárdobozban semmilyen alkatrészt nem lehet kicserélni.

Azért nehéz ezeknek a kilincseknek a lenyomása, mert már teljesen berágódott a kilincsmechanika és a zárdoboz közötti szakasz, illetve már teljesen meggyengült a visszahúzó rugó is, így nem érzékeli ezt a hatást és nem tud már erőt kifejteni.

Mi a megoldás, hogy tudjuk orvosolni ezt a problémát?

Mivel nem egy 5 éves ajtózárról beszélünk, hanem egy -szó szerint- agyonhasznált, tollas kulcsos zárszerkezetről, csak az a megoldás lehet és csak akkor lesz tökéletes a kilincs könnyű működtetése, ha az egész ajtózárat kicseréljük. Ehhez pedig teljesen szét kell bontani az ajtót belülről, így férünk hozzá a régi zárhoz a szerelés szempontjából. Ha már zárat cserélünk, ajánlatunk arra is kiterjed, hogy egy új, könnyebb, szebb, kényelmesebben használható kilincset szerelünk fel. Általában az ügyfelek meglepődnek, hogy micsoda különbség van a szerelés átadása után az új zár esetében. Tehát, ha tökéletes megoldást akarunk, új zárszerkezet, új kulcsokkal, illetve kívül-belül új, beépített rugós kilinccsel, amely nem terheli a zárat, illetve súlya sincs a régivel szemben – csakis ez a megoldás!

Mennyit kóstál a zárcsere, kilincs-csere Budapest területén?

Nem szoktunk zsákbamacskát árulni, úgy tartjuk korrektnek, ha előre közöljük az ügyfelekkel, hogy mire lehet számítani. Így mindenki el tudja dönteni, hogy minket hív vagy továbbáll egy másik szolgáltatóhoz. A korrektségünket szintúgy tükrözi, hogy a weboldalunkon feltüntetjük az éppen aktuális árakat, így úgynevezett előkalkulációt tud az ügyfél a zárcsere előtt magában végezni. Budapest összes kerületében egy olasz Viro vagy Cerutti zár cseréje 88.000 forinttól elérhető, amennyiben egy új kilincset is szerelünk a régi helyére, annak még 12.000 – 14.000 forintos plusz költsége van. Így lesz a tökéletes a megoldás, ha együtt rendelik meg ennek a cseréjét.