Dupla tollas kulcsos Viro ajtózár meghibásodás miatti zárnyitás, majd zárcsere

Ezeknél az olasz zárszerkezeteknél nem mindegy, hogy kit hív a kedves megrendelő a zár kinyitásához, majd az azt követő – mindenféleképpen szükséges – zárcseréhez. Azért mondjuk azt, hogy mindenféleképp szükséges, hiszen ezek a hárompontos Viro zárak már 20 évesek. Ezeket javítani nem lehet, alkatrész nincs hozzá, úgyhogy csak cserével tudjuk orvosolni a problémát. De térjünk vissza a nyitáshoz, a csere majd később jöhet. Általában az a tény, hogy azért nem nyílik ez a dupla fordulatos zárszerkezet, mert annyira elhasználódott, elkopott az évek során a rengeteg kilincsmozgástól és kulcs forgatástól, hogy egyszerűen nem emelik meg a lamellákat a kulcsok rendesen. A zár nyelve teljesen be van kopva a zárdobozba, magyarul, nem működik a szerkezet.

Ennek előbb-utóbb az a következménye, hogy bár egyet nyílik majd, de a maradék három fordulat ott marad a zártokban, ilyenkor se ki, se be, jön a pánik, hogy mit tegyünk. Ne feszegessük, nem fog kinyílni! És nagyon fontos, hogy kit hívunk ehhez a zárhoz a nyitásra! Fontos a jó gondolkodás, nem a hirdetések egybőli tárcsázása, hanem inkább próbáljunk a márkanévre keresni! Üssék be, hogy „Viro zárcsere”, „Viro zárnyitás” és a szakszervizek jönnek majd fel, többek között mi is. Ha valaki veszi a fáradtságot és weboldalakat üzemeltet, ennek a szakmáknak és a tevékenységeknek a kapcsán, több mint valószínű, hogy ért is hozzá, ez egyből látszik a leírásból, a fogalmazásból, a képekről, illetve a tartalom megjelenéséből. Nyilván, a döntés joga a megrendelőé.

Az esetek többségében ez a zár csak úgy nyílik ki, hogy cserére szorul. Nálunk van mindig az autóban, nem mászkálunk kétszer, mindig megoldjuk a helyszínen. Az anyagi oldalt tekintve, akkor mondunk pontos árat, ha bejön a megrendelés, beazonosítjuk a szituációt, felmérjük a helyszínt, a kerületet, illetve a sürgősségi időt.

Érdemes-e a Viro zárcsere során kilincset is cserélni, hiszen az nem romlott el?

A szakember minden esetben elmagyarázza, hogy milyen jelentősége van a zárcserének és a kilincs cserének, még akkor is, ha az ügyfél azt mondja, hogy a kilincsnek semmi baja, tegyük vissza a régit. Persze, visszatesszük, így 12.000 forintot megspórol az ügyfél, viszont ha a következő 15 évet nézzük, az biztos, hogy le fog csökkenni 5 évre, mert a régi kilincs nehéz, tömör, nincs benne rugó, ami segítené a zárnak a működését és ez nagyban hozzájárul az élettartamhoz. Ha olajat cserélünk egy autónál, viszont az olajszűrő marad a régi, nem biztos, hogy ugyanazt a hatást érjük el hosszútávon, mintha kicserélték volna a szűrőt is. Az új kilincs nem csak szebb és esztétikusabb, de beépített rugóval van ellátva, amely kíméli a zár rugóját, így kitolja a működési időt és a használatot ezeknél a Viro záraknál. Az új zárakhoz 3 darab, gyárilag becsomagolt kulcs is tartozik, úgy visszük az ügyfélhez és ott bontjuk ki előtte. Kulcsmásolással nem foglalkozunk, az az ügyfél feladata lesz. Budapest területén 86.000 forinttól rendelhető meg a Viro zárcsere, akár egy munkanapon belül, kiszállási díj nélkül, akár hétvégén is!

Mikor van ideje a Viro zárcserének? Mennyi időt vesz igénybe a teljes szerelés?

Egy olasz zár jelét adja annak, ha már nem működik. Elkezd akadni, nehézkesen történik a kilincs lenyomása. Sajnos erre sokan nem figyelnek oda, tovább használják, aztán egyszer csak, se ki, se be, hiába is próbálgatjuk, nem mozdul.

A legtöbb régi típusú Viro zár körülbelül 15-20 évet működött ilyen-olyan használat mellett, ami nagy szó! De ezeknél sajnos letelt az idő, lejárt a teljesítmény, így gondoskodni kell a zár komplett cseréjéről. Ha elfogadják a szakmai tapasztalatunkat, a régi, tömör, nehézkes működésű, régi kilincs cseréjéről is gondoskodnak. Ha ezekre az intő jelekre nem figyelünk oda, nyilván kizár minket az ajtó, de más fejfájást is okozhat. Többek között, hogy először zárnyitási díjat kell majd fizetni, és ez biztos, hogy hétvégén, vagy éjjel fog bekövetkezni Murphy törvénye szerint, amely súlyos tízezrekbe kerül. De térjünk vissza a zárcseréhez, hiszen az a kérdés, hogy mennyi idő alatt van meg, hogyan történik, miként zajlik, mi a garancia, hány kulcs tartozik hozzá, stb.

Nem lehet általánosítani a zár kicserélésének idejét, hiszen ezeket az ajtókat 20 évvel ezelőtt egy olyan cég kezdte el gyártani, aki különböző igényeknek tett eleget az egyszerű, sima, faborítású ajtóktól kezdve, a kazettás kivitelű, üveges változatú, egyszárnyú-, kétszárnyú és még sorolhatnánk a változatokat. Úgyhogy az egyiknél egy óra, a másiknál másfél, de az üveges kivitelnél akár 3 órás szenvedés is lehet a munka. Ezért sem szabad ennek nekiállni házilag! Ennek a zárnak a cseréje nem olyan mint egy sima zárbetét kicserélése, itt szét kell szedni az ajtót, a mozgató rudakat le kell kötni, majd az új zárat beszerelni, a hárompontos záródást biztosítani, majd összerakni és a végleges beállítást elvégezni, majd az új kilincset feltenni. Ehhez szerszámok, szakértelem, szaktudás, no meg rengeteg idő, türelem és kitartás szükséges, ezért ne csinálják meg házilag!