A megkopott kilincs mire utal? Veszélyben van-e a kulccsal való záródás?

Amikor egy olasz biztonsági ajtó zárjához anno felszereltek egy fényes rézkilincset és ez az idő múlásával oxidálódott, mattult, ütötté, kopottá alakult át, erősen látszik rajta hogy 20 év emberi kezének a használata, lenyomata van rajta, az nem azt jelenti, hogy ez a kilincs meghibásodott. Hiszen nem is tud, mert ez egy egyszerű, tömör rézbe öntött vastengely, az egész egységen nincs semmi, ami meghibásodhatna. Még csak el sem tud törni, mert tömör anyagának köszönhetően, szó szerint, az ajtó szerkezetével együtt minket is túlél. Viszont ez a rengeteg használat utalhat arra, hogy ha ilyen régi a kilincs, akkor a benne lévő Viro zárszerkezet – a kopott kulcsokkal együtt -, ugyanennyi idős, ez pedig már meg tud hibásodni. A lógó kilincs egyértelműen arra mutat, hogy hamarosan problémák lesznek az ajtó kinyitásával. Tehát ebben az esetben a lógó kilincs egyértelműen a zár hibájára, azaz a szerkezetben lévő kilincsdió megkopására, elkopására utal.

Igen, ilyenkor veszélyben vannak a lakók, mert ez egy időzített bomba. Először csak a kilincset nehéz lenyomni, ami egyre nehezebbé válik, a család gyengébb tagjai már ki sem tudják nyitni az ajtót, hiszen hiába nyomják le a kilincset, a zárszerkezet rugója már nem tudja visszahúzni a nyelvet, ezért nem nyílik az ajtó csak nagyobb erőhatást kifejtésére. A legtöbb esetben, az ügyfelek beszámolása szerint, a zár hibátlanul működik, szépen összekoptak a lamellák a kulcsokkal, ők arra keresnek megoldást, hogy javítsuk meg a kilincs-lógást. Sajnos ezeknél a záraknál alkatrészellátás már rég nincs, hiszen évek óta megszűnt ennek a zárnak a gyártása, így cserealkatrész semmiképp nem hozzáférhető, a kínálatból nem fellelhető. Tehát marad a komplett zárcsere, amellyel kiküszöböljük ezt a problémát és megakadályozzuk azt, hogy az ajtó ki ne zárjon senkit a lakásból.

Miért nem a kulcs akadozik a kilincs helyett a záráskor?  – az lenne a logikus

Ez egy nagyon jó kérdés, erre nem biztos hogy lehet érthető magyarázatot adni, hiszen ugyanolyan használatban van a kulcs a lamellákkal együtt, mint a kilincs. Talán az a magyarázat elfogadható mindenki számára, hogy a legtöbb esetben az ajtón csak ki-be jövünk, azaz csak a kilincses mechanikát használjuk. Lenyomjuk, becsukjuk, lenyomjuk, becsukjuk, stb., így ezeknél a zárási eseteknél nincs kulcsos ráfordítás. Ha a számokat nézzük, akkor a kulcsos záródás csak reggel és este van, viszont a kilincses működtetés, pláne ha otthon vagyunk a hétvégén, ünnepekor, szabadság alatt, stb. akár 20-40 számra is kitevődhet. Nem beszélve arról, hogy a kilincsmechanikában lévő alkatrész puhább anyagból van, mint a Viro zárdoboz fém része, így ez a rész kikopik a házból és elkezd lógni. Erre még rátevődik a tömör rézkilincs súlya, ami folyamatosan húzza minden egyes lenyomásakor.

Nem véletlenül szoktuk javasolni, ha már cseréljük a régi, biztonsági Viro zárat egy másik típusra, feltétlen cseréltesse le a kilincset is, hiszen az újfajta már könnyebben működik, van benne saját rugó és esztétikailag is és szebb, formásabb, kézenfekvőbb a használata. Meglepő újdonság lesz mindenkinek az új kilincs. Ezen felül, mi még kicseréljük ennek a zárnak a pótlásakor a kulcsmegvezető, díszítő elemeket is, hiszen szükség van a kulcsnak a pontos bevezetése a zárba. Szintén fontos az esztétikai kinézet, ha már új kilincset teszünk fel, ne maradjon a régi, kopott, alumínium címke, tegyük fel az újat, varázsoljuk szebbé az egészet. (Ráadásul a zárdobozban a gyártó mellékeli ezt, úgyhogy alap lenne ennek a cseréje is, de persze a legtöbb zárszerviz cég erre már nem fordít kellő figyelmet, velünk ellentétben.)

A már nem gyártott Viro zár helyére mi is kerül valójában?

Több blog bejegyzésünkben is írtuk, hogy az ezt a zárat gyártó céget sajnos utolérte a végzete, bezárta kapuit, így nem lehet már hozzájutni ehhez a típushoz. Ám valami megoldás kell, hiszen az ajtók nem maradhatnak nyitva. Próbáltunk olyan olasz zárat találni ennek a régi Viro/Cerutti típusnak a helyére, ami méretileg kompatibilis, és nem kell nagyon átalakítani az ajtót, hosszú, plusz munkaórákat beleölve, több tízezres költséggel növelve a zárcsere árát. Szem előtt tartottuk továbbá a biztonságot is, hogy ugyanazt a szintet tudja tartani a jövőben, mint a 20 évet kibírt, eredeti olasz zár. A működését tekintve, észre sem fogják venni a megrendelők, hogy történt valami változás, maximum a kulcs kinézete tér el az előzőtől. A használat ugyanaz marad, a négyfordulatos záródás ugyanaz. Csupán a kulcs hossza más, de ezt rövid időn belül meg fogják szokni.

Az új zár legnagyobb előnye a régi, fixlamellás zárral szemben, hogy ezeket már lehet programozni, kódolni, ami könnyebbség lehet mind a szerelő számára a következő zár kicserélésekor, mind a tulajdonos pénztárcája szempontjából is. Ezeknél az új, kódolható záraknál a gyár úgy oldotta meg, hogy az ajtó szétszedése és a burkolat eltávolítása nélkül, a zárcímke alatt egy kódoló nyílást helyezett el, amelyen belül a zárszerelő szakember, ha új kulcsokat visz a helyszínre, az ügyfélnek át tudja állítani a lamellákat egy új működési sorrendhez. Így nem kell ismét a közel 100.000 forintos zárcseréhez folyamodni, megoldódik a programozás, a kulcsok lecserélése. Hangsúlyozzuk, hogy ezt a kulcs-cserét többször is el lehet végezni, például egy új lakás vásárlásakor, vagy ha a családtagunk elhagyja a kulcsot. Ám mindez csakis max. 5-7 éves zárak esetén, hiszen e feletti kornál már számottevő a lamella kopása, és nem biztos, hogy beveszi az új, sorjás kulcsokat. Ilyenkor a programozás már nem ajánlott.