Régebbi típusú, faburkolatú, Viro zárral ellátott bejárati ajtó tudnivalók

Ezeket a bejárati ajtókat kb. 23-25 évvel ezelőtt kezdték el gyártani, mégpedig egy vidéki ajtógyártó cég. Ahogy telt-múlt az idő, több tízezer ajtó készült el, különböző nyitási irányban, különböző faburkolattal, felülvilágítókkal, egy- vagy kétszárnyú modellekben. Itt ezt még lehetne ragozni, hogy díszített mintázatú, egyedi, speciális kialakítású, befelé- vagy kifelé nyíló változatú, de egy a lényeg, hogy ezekben az ajtókban még a mai napig is, bár már kicsit akadozva, de működnek a régi Viro zárak.

Ennyi év után a zár még mindig működik, tehát nem akad, nem szorul, de a kilincset már csak nagy erőfeszítés hatására lehet lenyomni. Persze azért a tökéletes működés és a hibátlan, akadálytalan mozgás sem teljesen igaz, mert azért vannak olyan darabok, ahol kétszer-háromszor neki kell futni a zárásnak, nyitásnak, de ettől függetlenül még mindig tudják használni a zárszerkezetet. Maga az ajtó acélvázas kivitelű, mind a keret, mind a tok, csapágyazott zsanérokon felfüggesztve nagyon könnyed mozgást teljesít. Az ajtó körülbelül százötven kiló, a belsejében alulra-felülre mozgató mechanikát szereltek. Sajnos a legtöbb esetben a párszáz forintos szigetelés kimaradt, hogy miért, azt nem tudjuk. Az ajtó zsanér oldalán lévő leemelés gátlóknak is szerepe van, tehát biztonsági okok miatt tették azt oda, hogy ne lehessen befeszíteni abból az irányból sem. A zárszerkezet -mint említettük- 3 pontban záródik. Ahogy forgatjuk a tollas kulcsot négy darab acéltüske tolódik ki vízszintes irányba, fölfelé és lefelé szintén záródik egy-egy ponton, így ez az ajtót befeszíthetetlen, nem is érdemes nekiállni.

Vas ajtó kontra tűzoltó, ha rosszul van valaki a lakásban

Ezek az acélajtók jobban megdolgoztatják a hidraulikus célszerszámot a tűzoltók kezébe, mint a kínai lemezajtók. Sokszor van olyan probléma, hogy idősek rosszul lesznek a lakásban, nincs tartalék-kulcs és belülről be van zárva, ezáltal erőszakos drasztikus módszert kell alkalmazni. Nyilván az emberi életnél nincs fontosabb, de az ajtó ebben az esetben szinte biztos, hogy kuka lesz, hiszen a hidraulikus erővágó-feszítő eszköz olyan kárt tud okozni a faburkolatban, illetve a tok részeinél, hogy azt helyreállítani nem lehet. De nem is érdemes, mert soha nem lesz már olyan, mint az eredeti állapotban.

Ez a történet csak azért került leírásra, hogy a tűzoltók is ha próbálkoznak, nyilván kinyílik, de nekik is legalább kell egy 10-15 perces erőszakos cselekvés, hogy bejussanak a lakásba, megmentve az emberi életet. A tűzoltókat azért hívják ki, hogy megmentsék az embereket, viszont őket nem érdekli, hogy a bejárati ajtó tönkremegy, kárt okozva ezzel a tulajdonosnak, csak ezt sokan nem gondolják végig. Lehet, hogyha egy zárszerelő szakembert hívtak volna ki, akkor az kinyitotta volna úgy az ajtót, hogy csak zárat kellett volna cserélni, de a bejárati ajtóra nem kellett volna több százezer forintot költeni.

Nyilván a szituációt mi sem látjuk, nem tudjuk előre, hogy mi történik, valójában valaki haldoklik a lakásban vagy élet forog veszélyben, vagy esetleg nyitva hagytak egy gázcsapot, vagy a vizet. Ilyenkor egy a lényeg, nem szabad pánikolni, gondolkozzunk reálisan! Ha nem annyira akut a probléma, ne a tűzoltókat hívják, hanem inkább egy szerelőt, aki valójában ért ezeknek a záraknak a kinyitásához, majd az azt követő zárcseréjéhez! Egy új bejárati ajtó manapság, ami olyan paraméterekkel rendelkezik, mint az előző 400-500 ezer forint körül mozog, tehát nem mindegy, hogy 100.000 forintért cseréljünk benne zárat, vagy pedig egy új ajtót rendelünk több hét leforgása alatt, addig pedig nyitva lesz a felfeszített bejárati ajtó. Ezt érdemes végiggondolni!

Nehézkesen lenyomható kilincs problémája  – lehet-e rajta változtatni?

Ezeknél a 3 pontos, olasz, tollas kulcsos Viro záraknál, ha már annyira akut a probléma, hogy a kilincs lenyomására szinte nem reagál a zárnyelv, nem húzódik vissza, akkor csakis komplett zárszerkezet-cserével tudjuk megoldani a problémát. Mivel a régi zárnak a kilincs mechanikája teljesen szétkopott, tehát már nincs visszahúzó hatása a zárnyelv irányába, ezért nem működik. Viszont ezekhez semmilyen alkatrészt nem biztosított a gyártó, ráadásul az a cég, aki annak idején ezeket gyártotta, idestova 5 évvel ezelőtt tönkrement, bezárta a kapuit. Helyette másik típusú zárat kellett nekünk is beszerezni, hogy el tudjuk végezni a zárcserét. Meg kell érteni, hogy ezek a zárak azért a 20 éves működésük alatt hányszor voltak ki-be zárva, lenyomva a kilincs. Mivel semmi nem működik örökké, mindennek karbantartás kell, de a karbantartást csak addig lehet elvégezni, amíg nincs teljesen megkopva egy zár. 20 éves záraknál javítási műveletet nem lehet végrehajtani, ráadásul garanciát se lehet rájuk vállalni, lehet, hogy már másnap tönkremegy bennük valami egy másik, kopott alkatrész miatt.