Miért lóg a Viro záron a kilincs lefelé?

Általában az összes ajtózárról elmondható, hogy a kilincs lógása, lötyögése vagy a kilincsben lévő rugótörés miatt fordul elő, vagy pedig a zárszerkezet kilincsmechanikája kopott ki, ezért lehet nehezen lenyomni és nehézkesen használni. Ha csak a kilincsrugó van eltörve, akkor egy másik kilincs felszerelésével megoldódik ez a probléma, de az ilyen ajtók esetében a legtöbbször a zárszerkezet kilincsdiója kopott ki teljesen. Hiába szerelnénk fel egy új, beépített rugós kilincset, a kilincsfogantyú beállna vízszintesen, de a lenyomás ugyanolyan nehézkes lenne, mint a másik kilinccsel.

Mi a megoldás?

15-20 éves Viro ajtózáraknál csodákra nem lehet számítani. Kopott a kilincs, a kulcs, elhasználódott a zárszerkezet, benne a lamellaköteggel és a rugókkal, illetve ahová a kulcsot kell behelyezni, a külső-belső címke is el van kopva, össze van karcolva, arra is ráfér egy csere. A komplett Viro zárcsere ára 86.000 Ft-tól elérhető budapesti helyszíneken. Ez az ár a bőrrel borított, szegecselt ajtók esetére nem vonatkozik. A szerelési idő általában másfél-két óra. A garancia egy évre terjed ki.

A kicserélt Viro vagy Cerutti zárat fokozatosan kell terhelni, eleinte lassú fordulatokat kell alkalmazni a záráskor, nyitáskor, hogy megfelelően kopjanak össze a kulcsok a lamellákkal. Az összes kulcsot felváltva használni kell. A kulcsmásolásnál pedig ügyelni kell arra, hogy a másolat csakis gyári kulcsra készüljön!

Mik kerülnek kicserélésre a zárcsere során?

Általában a Viro zárszerkezetek 15-20 éves működés után teljes cserére szorulnak, szinte mindent ki kell rajtuk cserélni. Az ajtót is át szoktuk nézni, beállítani, igazítani, olajozni. Ezek az eljárások teljesen különbözőek egy befelé nyíló bejárati ajtó és egy kifelé nyíló modell esetén. Az előbbinél a belső lapot kell leszerelni, a másiknál az egész ajtót le kell emelni és kicsúsztatni a lapot, azután tudunk csak hozzáférni a zárszerkezethez. A szerkezet maga nem bonyolult és az ajtó belső felépítése sem egy mérnöki bravúr, de mindenféleképp szakember szükséges a zár kicseréléséhez. A zárszerkezetet a kopás és elhasználódás miatt cseréljük, a kulcsdíszítő, takaró külső-belső címkét az összekarcolódás, kopás miatt cseréljük, illetve a nagyon régi, tömör rézkilincset pedig egy beépített rugós kilincsre váltjuk át, ami évekkel meghosszabbítja a zár működési élettartamát.

Ahhoz, hogy egy olasz zárszerkezet évekig hibátlanul, akádálymentesen működjön, nekünk is, mint felhasználónak szerepet kell vállalni. Fontos, hogy a kulcsok épségére nagyon vigyázzunk, ne ejtsük le, a tollas kulcs fogazata ne sérüljön, ne hajoljon el, mert a zárszerkezet így tud tönkremenni.

1-2 évente érdemes szerelővel ellenőriztetni, időközönként karbantartatni az olasz zárat. Megnézni a záródási pontokat, nem süllyedt-e le az ajtó. Az ajtólap és az ajtókeret közötti levegőbeszivárgás ellen (sok embert ez zavar), csak annyi szigetelőanyagot szabad felragasztani, ami nem fogja zavarni a zár akadálymentes működését. Nem kell feltétlenül hermetikusan záródnia az ajtónak. Ha nehezen záródik a tollas kulcsos, többpontos zár, hiába a jó szigetelés, a zár maga tönkremegy fél év alatt. Több zárcsere alkalmával tapasztaljuk, hogy a zárcsere után csak úgy lehet bezárni az ajtót, ha a tulaj által felragasztott, 50 m szivacsos szigetelést eltávolítjuk, vagy beállítjuk az ajtót, amit már régen meg kellett volna tenni.

A kulcsmásolás sem mindegy, hogy hol történik. Az átalunk beszerelt olasz zárakhoz csakis eredeti feliratú kulcsot másoltassanak, lehetőleg el kell kerülni az utángyártott kiviteleket. Ugyanígy a méretére is ügyelni kell, a hosszabb méretű kulcsmásolatok kényelmetlenek tudnak lenni a hétköznapi használatban.