Mitől akadozik a 15 éves Viro zár és mi a megoldás?

A Viro zárak kétféleképpen okoznak meglepetést a működés szempontjából. Az egyik, amikor a kulccsal többszöri nekifutással, nyitásnál és zárásnál, egyaránt oda-vissza játszani kell. Az ügyfelek beszámolói szerint, van, aki 25 percig is állt az ajtó előtt, mire eltalálta azt a pozíciót, ahol nyílik a zár. A másik eset pont az ellenkezője, amikor könnyedén, halkan, finoman történik a záródás, viszont a kilincset két embernek kell lenyomnia, hogy kinyíljon az ajtó.

Mindkét eset tipikus zármeghibásodási probléma. Általában 15 éves záraknál szokott előfordulni. Aki ilyen állapotban használja az ajtózárat, az ne halogassa a zárcserét, mert könnyen szét tud ugrani a trezorzár és vagy ki- vagy bejutni nem fog tudni a tulajdonos! A megoldás a helyszíni teljes Viro zárszerkezet csere, illetve a zárat megkímélő, beépített rugós kilincs felszerelése. Ezáltal a két szerkezet tökéletes összhangban tud együttműködni a következő, minimum 10 évben. A zárcserétől függetlenül, érdemes 3-4 évente egy szerelőt kihívni és egy karbantartást, kilincsigazítást, zárolajzást végeztetni. A mindennapi használatok koptatják a zárat, ezért érdemes időközönként szakemberrel megnézetni.

06-70-770-2942

Hogyan nyitja ki a szakember a Viro zárat, ha beletört a kulcs?

Mint említettük oly sokszor, mindenki húzza-halassza a dolgot, hogy ne kelljen pénzt áldozni a zárcserére, egészen addig, míg a kulcs egyszerűen beletörik vagy beleszorul a zárba. Ilyenkor nagy az ijedelem, mindenki ideges és kiabál a telefonban, hogy miért nem érünk oda fél órán belül. Amikor beletörik a zárszerkezetbe a kulcs és bele is szorul a csonk, az igazi kihívás elé állítja a szerelőinket, mert a lamellák ilyenkor befeszülnek, a kulcs feltámaszkodik a nyelvtoló szerkezethez. Ha szerencsénk van, akkor leesik onnan és kinyílik egy másik kulccsal (ha éppen van kéznél), de ha nincs szerencsénk, az egész szerkezetet és annak az akasztékát szét kell fúrni, kipakolni a zár belsejét. Ez így kb. egy másfél órás mutatvány és csak ezután jöhet a zárcsere. Itt meg kell említeni, hogy a hanyagság és halogatás miatt a zárnyitás kb. 40 ezer forint plusz költséget kóstál majd, és ezután jön a kb. 90 ezer forintos zárcsere. A két művelet nem vonható össze, ezért kerül ennyibe. Nyomatékosan megkérünk mindenkit, ha akadást vagy szorulást, vagy nehéz használhatóságot érez, hívjon azonnal minket! Mi átnézzük az ajtót, lehet, hogy még menthető a zár, csak állítani, igazítani kell a bejárati ajtón.

Mennyi időt vesz igénybe a zárcsere folyamata?

Két egyforma bejárati ajtó nincs, még akkor sem, ha Viro vagy Cerutti zár van beléjük szerelve, ezért nem lehet általánosítani. Van, amelyik ajtózárral végzünk egy óra alatt, de a van, ahol a Viro zárcsere megkezdése előtt csak a kilincs leszerelésével 20 perc megy el. Minden zárcsere alkalmával tökéletes munkát végzünk, szétszedjük a belső borítást, kitakarítjuk a keretet, megolajozzuk az alsó- és felső mozgatómechanikát, és miután beszereltük az új zárat, visszaraktuk a burkolatot, felszerelvényeztük az ajtót (kilincs, kitekintő, zárcímer), átnézzük a záródási pontokat, ha szükséges, beigazítjuk és kívülről/belülről az összes kulcsot négyszer-ötször megjáratjuk. A zárban a kulcs sorjái akadást okozhatnak, amitől esetleg a megrendelő megijed. A Viro zárcsere teljes költsége általában 86-90 ezer forinttól már elérhető Budapest területén. A szerelési idő nagyjából 2 óra. Ezzel viszont számolni kell, mert vannak nagyon rosszul beépített bejárati ajtók, amelyek már eredetileg is szorultak és nekünk ezen kell változtatni.