Akadozó, nehézkesen működő, régi Viro zárszerkezet

Általában a 15-20 év körüli Viro záraknál figyelhető és észlelhető ez a jelenség, nemhiába, hiszen az évek alatt elég nagy felhasználásnak, igénybevételnek lettek kitéve a több ezer zárás, nyitás és kilincslenyomás miatt. Az átlagos, négyfős családoknál simán lehet számolni napi 20-25 ki-be járással, nagyobb családoknál vagy olyan üzleteknél, ahol a kilincset egymás kezébe adják az emberek, a napi 100-150 nyitás sem kizárt. Ha ezt felszorozzuk a 20 évvel, meglehetősen nagy számot kapunk, nem is csoda, ha a zár tönkrement, elkopott ez idő alatt.

A másik jelenség, ami ilyenkor előjön, amikor a zár még valahogy működik, de a negyedik nyitás után a kilincset hiába nyomjuk le, semmilyen reagálás nem történik, csak ha nagyon ráfekszünk. Ezt általában a gyerekek már nem is tudják használni, mert erőkifejtést igényel. Mindenféleképp ajánlott a problémát mielőbb megnézetni Viro-csapatunk munkatársaival és addig kicseréltetni az akadozó, régi zárat, amíg nem szakad szét a lamella a zár közepén és vagy kint vagy bent rekednek a lakásban.

Mit tegyünk, ha elhagytuk a lakáskulcsot, kihez forduljunk?

A legokosabb döntés az azonnali zárcsere, hiszen a kulcs jövőjét nem tudjuk, nem lehet tudni, ki találja meg, így bármi történhet. Értékeink biztonságát csak úgy lehet garantálni, ha csak nekünk van a lakáshoz kulcsunk. Ez egy speciális munkavégzés, így olasz zárakkal foglalkozó zárszerviz vállalkozást kell megbízni. A lakatosoknak nem ez a szakterülete, ők hegesztenek, flexelnek, azt sem tudják, melyik zárról is van szó. Lehet, hogy hasonló szakma, de mégsem teljesen az. Forduljanak hozzánk, nálunk a Viro olasz zárszerkezetek raktáron vannak, akár aznap biztosítjuk a zárcserét mindenkinek.

Mennyibe kerül egy zárcsere és mennyi időt vesz igénybe a munkavégzés?

A Viro zárak kicserélése ajtótípus függvényében 1,5-3 órát is igénybe vehet. Az egyszerűbb szerelések hamar megvannak, de a ragasztott belső burkolatos borításoknál el lehet húzni az időt, mert vigyázni kell a lapra, hogy levételkor ne sérüljön, majd vissza is kell rakni azt. Továbbá az ún. begyógyult, berohadt kilincs leszedésével is elmegy jócskán az idő, így összetettebb az egész folyamat és szakember munkavégzését igényli.

Budapest területén 86.000 Ft-tól elérhető a zárcsere, ajtókivitel függvényében. Nyilván a bonyolultabb belső borítás munkálatai miatt ez tud még felfelé menni, valamint a kilincsgarnitúra cseréjének szükségessége is növeli az árat. Pontos díjat akkor tudunk mondani, ha küld nekünk emailben egy-két fotót az ajtóról, zárról.

Miért ennyire speciális ez az olasz zár, egy hagyományos Elzett zárhoz képest?

Az olaszok élenjáró technológiát fejlesztettek ki évekkel ezelőtt a zárgyártás területén is. Sokkal magasabb biztonsági szinteket építettek be a zárjaikba, mint pl. a magyar Elzett zárgyártó. Nyilván gazdaságilag is erősebb ország, hatszor annyian lakják, mint hazánkat, fokozottabb a biztonság ennyi ember lévén.

Az olaszok a trezorzárakat egy kb. A4 méretű acéldobozba tervezték bele, függesztett lamellás kivitelben. Ez azt jelenti, hogy különböző kulcsprofilokat, vágási magasságokat képeztek, így rengeteg variációszámú lehetőséget biztosítottak, akár több milliós rendszerben is. Ennek elődje a páncélszekrények zárjainak a tervezéséből indult ki. A Viro zár működése a tollas kulcs behelyezése után indul meg, a forgatás közben a lamellák megemelkednek és megkezdődik a záródás előre-, felfelé és lefelé, így szinte az ajtó erődként védi a lakást, befeszíthetetlenné válik az acélajtó. Ezzel szemben a sima, egyszerű zárak, zárbetétek vagy zárszerkezetek nagyon lebutított működéssel bírnak. Általában cilinderes meghajtásúak. Kicsit hasonló működéssel találkozhatunk az Elzett 700 patkózár esetén, de ezeket inkább rácsokba vagy lemezredőnyökbe szokták alkalmazni, és biztonságilag mélyen alatta van a Viro zárak színvonalának.

Ha Önnek is régi Viro zárja van az ajtóban, ami elhasználódott, nehezen bírja a kilincset működtetni, kérjen ajánlatot az új zár cseréjére és a kilincsgarnitúra fejlettebb változatára is! Ne várja meg, míg a zár kizárja a lakásból, ami egyre többször előfordul a halogatott problémák miatt.

Akadozó, nehézkesen működő, régi Viro zárszerkezet
Akadozó, nehézkesen működő, régi Viro zárszerkezet