Miért ne álljunk neki házilag a régi Viro tollas kulcsos zár cseréjének?

Először is azért, mert ha magunk csináljuk az új zárra nem lesz garancia, mert a bolt, ahonnan ezt beszerezték, csak azokra a zárakra vállal garanciát, amelyet szakszerviz szerelt be. Az első fontos dolog, amit meg kell említeni, hogy elég sok szerszám szükséges a Viro zárnak a cseréjéhez, illetve a kilincs felszereléséhez. Egy sima, egyszerű cilinderbetét cseréjét bárki el tudja végezni házilag. De egy többpontos acélajtó bonyolult borítását leszedni, majd az új zár-installációt elvégezni, összerakni, beigazítani a záródó pontokat már nagyon kevés ember tudja.

Persze megértjük, hogy ha valaki elszörnyülködik a 100.000 forintos Viro zárcsere hallatán, de ennek ez az ára. Van a zár, a kilincsgarnitúra, illetve a mi munkadíjunk. Magyarországon körülbelül 30- 35.000 olyan biztonsági bejárati ajtó van, amelybe ez a régebbi típusú Viro zárszerkezet található. Egyre több szorul cserére, hiszen ezeknek a modelleknek már lejárt az ideje, a szavatossága, el vannak kopva, nem működnek rendesen, így előbb vagy utóbb időzített bombává válnak. Ez annyit jelent, ha nem figyelünk oda az akadásra, illetve a mindennapi problémára ennek kapcsán, hamarosan kirekeszt minket a saját ingatlanokból kívülről vagy belülről. Minden zárnak megvan a maga működési ideje, a régebbieknél a 15 év az nagyon jó idő. Akinek ennyi ideig működik a zár, az ne is gondolkozzon olyanon, hogy ezeket még meg lehet menteni, mert nem. Sajnos cserélni kell. Az újabb típusú záraknál már a 8 év is igencsak hosszú élettartamnak számít, hiszen a gyártók sem arra törekednek, hogy minőséget, hosszú távra biztosítsanak, hanem inkább arra, hogy újabb és újabb gyártást ki tudjanak préselni magukból a haszon érdekében. Ez sajnos a mi bőrünkre fog menni, hiszen ami eddig működött 20 évig, az most max. és nagyon nagy jóindulattal 10, ezt mindenki tudja és tapasztalja a saját életében is (akár más, híradástechnikai tárgyak kapcsán szintúgy).

Miért is említjük a kilincs-cserét?

Na itt jön az, amit szintén nem tud a tulajdonos, hogy azért rágódott be az évek alatt a zárszerkezet diója, mert a rugóval nem rendelkező tömör rézkilincs súlya folyamatosan teher alá tette, így az berágódott, ezért is tapasztalja mindenki a régi zárak esetében, hogy hiába nyomja le a kilincset, az nem megy lejjebb, csak lóg a levegőben félállásban. Azért kell a zárcserekor utána közvetlen kilincset is cserélni, mert az új kilincsekbe már beépített rugó van kívülről-belülről, ez pedig segíti a könnyű működést, azaz könnyebb rugóztatást, könnyebb használatot fogunk ezzel elérni.  Nem beszélve arról, hogy ezzel a kis kiegészítővel esztétikusabbá tesszük az ajtót és a zár élettartamát is meghosszabbítjuk, kitoljuk. Ha már kilincset cserélünk, mi az új kilincset a rozetta alatt több rögzítőcsavarral csavarozzuk a faburkolathoz, mert ezeket a kilincseket naponta többször is megfogjuk, behúzzuk, ennek tartani kell éveken keresztül. A külső és a belső egységet egy tengelyen keresztül két darab jó erős, úgynevezett hernyócsavarral szoktuk stabilizálni. Emellett, ha már az esztétikáról beszélünk, mi szoktunk kulcsmegvezető címkét is szerelni a Viro zárcsere során, hiszen ez megvezeti a kulcsot, pontossá teszi a működést és szebb látvány az új kilincs, az új címke az ajtón.

Viro, Cerutti vagy Potent? Melyik a legjobb zár? – mindenki mást mond

Sajnos igen, ez van, hogy ha egy gyártó tönkremegy, becsődöl, bezárja kapuit és már nem lehet a termékeihez hozzáférni. A Viro volt az első, amit hosszú éveken keresztül szereltünk, de befejeződött a gyártása. Ennek a helyét pedig átvette a Cerutti vállalat, közel 5 évig. Az ő életükbe beleszólt a covid, konkrétan tönkretette a gyártást, megszűnt a cég, más vállalkozásba kezdtek, nem érte meg tovább vinni a gyártástechnológiát, elküldték az embereket. A Potent jelen pillanatban az, amit szerelünk ezeknek a záraknak a helyére. Biztonságos, szintén 3 kulcsos. Időigényes a zár beszerelése, hiszen nem teljesen azonos a régiek rögzítési pontjaival, de egy jó szerelő mindent megold. Univerzálissá kellett tennünk ezt a zárat, hiszen nem volt más alternatíva, az ajtót pedig nem lehet nyitva hagyni. Amit biztosan tudunk, hogy a vállalkozásunk során régebben és most is, ajtó nem maradhat nyitva, ha nem tudják bezárni az ügyfelek, nekünk mindig van raktárkészleten olyan alkatrész, kilincs vagy zárszerkezet, amelyet biztosítani tudunk a minden bajba jutott ügyfél számára.