A kilincs egyre nehezebben nyomható le a Viro ajtózáramnál – van megoldás?

Ez tipikusan azon feladatkörök egyike, ahol az úgynevezett zárjavítás már nem kivitelezhető. Elvégre a régi Viro zár megkopott/elkopott, az alkatrészek kikoptak a házból, a lamellák már lötyögnek, a kulcs is kotyog a zárban és a zárnyelv nem húzható vissza, amikor lenyomjuk kívülről/belülről a kilincset. Ez egy olyan intő jel, amire figyelni kell, mert a következő lépés az, hogy nem nyílik az ajtó, szétakad a szerkezet, a lamellák összekuszálódnak a zárdobozban, és szó szerint fel kell fúrni a szerkezetet és utána mindenképpen zárcsere fog következni.

Meddig halogathatom ezt a problémát?

Nem akarok szélsőségeket írni ezzel kapcsolatban, de az orvostól is ezt szoktuk kérdezni, és ő a választ ugyanúgy megossza velünk, mint ahogy mi. Semeddig! Azonnal lépni kell ez ügyben, különben kint vagy bent fognak ragadni, amíg nem jön egy gyorsszervíz és beenged minket a saját lakásunkba. Persze van olyan felhasználó, aki azért bepróbálkozik, hiszen az ajtózárcsere ebben az esetben közel százezer forintot képvisel az új kilinccsel együtt, de ennek ellenére sokan megkockáztatják a halogatást. Ezekkel az ügyfelekkel sajnos érdemleges előrelépést nem tudunk teljesíteni. Ha szerencséje van az ügyfélnek velünk fog találkozni valamelyik éjszaka, hétvégén vagy szombaton/munkaszüneti napokon, csak erre a kb. százezer forintos zárcsere összegre még egy hétvégi ajtózár nyitási díj is hozzáadódik majd, ami a szerkezet meghibásodásának a függvényében, akár 40-50.000 forintra is rúghat.

Mitől és miért ilyen drága az olasz tollas kulcsos Viro ajtózárak cseréje?

Ez egy valójában jó kérdés, ezt mi is fel szoktuk tenni nap mint nap a benzinárak láttán, a vásárlás során, illetve az elektromos számla / gázszámla kézhezvétele után. De az értelmes magyarázat valójában erre az, hogy elszabadultak az árak, drágák a nyersanyagok, ezáltal háromszorosára emelkedtek az előző évekhez képest. Arról már nem is szólva, hogy nekünk is emelték a hirdetési költségeket. Arányait tekintve a következőképpen alakul egy ilyen komplett zár- és kilincs-csere, illetve a munkadíj/kiszállás ára, karöltve a garanciával.

A régi kilincsek helyére általában egy könnyebb, esztétikusabb, rugóval ellátott változatot szerelünk. Ezt manapság 12.000 forint környékén lehet megvásárolni egy szaküzletben.

Az ajtózár-szerkezet 50.000 forint körül van, de vannak olyan helyek, ahol még ennél is drágábban árulják, hiszen mindenki pénzből él.

A fennmaradó összeg a mi munkadíjunk, amely abból tevődik össze, hogy kimegyünk Budapest bármelyik kerületébe, ami üzemanyagköltség és parkolási díj, illetve körülbelül 2 és fél óra munkaóra, ami az ajtó szétszedéséhez kell, majd az új zár beszerelésével, az ajtó összerakásával, a kilincs külső/belső egységének a felszerelésével töltünk el. A legtöbb esetnél az új Viro zár beszerelése után utólagos igazításokat, állításokat végzünk, különböző turbó-szerszámokat kell alkalmaznunk, hogy az új zár tökéletesen záródjon, mert a régi már meg volt kopva, az ajtó is le volt ülve, ezért szükségesek ezek a módszerek.

Egy év garanciát biztosítunk abban az esetben, ha mi visszük a helyszínre a zárakat, illetve kilincseket. Minden esetben kicseréljük a zárcímert is, hogy a tollas kulcs pontos megvezetéssel működjön. Ezt persze sokan kihagyják, ami igen nagy probléma a működést nézve. Ha az ügyfél úgy gondolja, hogy ő nem bízik a szervizben és saját maga veszi meg a zárat valamelyik szaküzletben, akkor a mi munka díjunk 45.000 forint, viszont garanciát nem vállalunk semmire, hiszen nem a mi beszerzésünk forrásából származik a kilincs, a címer, és maga a többpontos zárszerkezet. Az ilyenfajta garanciából általában mindig vita szokott lenni, hiszen mi beszereljük, működik is, de ha mégis fél év múlva valami adódik, akkor miért vállalnánk mi arra garanciát, amit az ügyfél megvett valamelyik szaküzletben, méghozzá drágábban, mintha mi vittük volna a helyszínre. Ezen azért gondolkozzanak el!