Meddig bírja az olasz Viro zár? Mikor kell kicserélni?

Általában használattól, illetve időszakos karbantartástól függően, az olasz zárak 15-20, némelyik akár 25 évig is működik. Azért írjuk, hogy használattól függően, mert ha figyelünk a kulcsok épségére, gyári és nem utángyártott másolatokat használunk, nem csapkodjuk az ajtót, elvégezzük azokat az évenkénti, szakemberek általi szükséges karbantartást, akkor igenis el lehet érni a 25 éves életkort Viro zárak esetén is.

Amikor eljön a pillanat, hogy a kilincset hiába nyomjuk le, a zárnyelv kínkeservek között megy vissza a szerkezetbe, játszani kell a tollas kulcsokkal, és van olyan, amikor 3-4 percet kell próbálkozni az ajtó előtt, akkor a cserét nem szabad tovább halogatni! Mindenféleképpen zárcsere szükséges. Az olasz tollas kulcsos trezorzárak cseréje szakembert igényel, ez nem egy egyszerű feladat, otthoni elvégzéssel, nem is szabad nekiállni, mert egy szakembernek is 1-1,5 óra időt kell rászánni erre a feladatra.

Akadozó Viro zár – mit tegyünk?

Ha nem figyelnek oda a nehézkesen, akadozva működő szerkezetre, komoly problémának néznek elébe. Az időt itt nem lehet megjósolni, de általában egy hónapon belül a zár megadja magát, nem nyílik az ajtó és kívül rekednek. Pedig ez megelőzhető lett volna. Persze ilyenkor is van segélyszolgáltatás, nem hagyunk senkit az ajtón kívül. Próbáljuk úgy kinyitni, hogy minél kevesebb rongálást vigyünk végbe. Ez nyilván annak a függvénye, hogy milyen állapotban esett szét a lamellás, hárompontos szerkezet. Bízunk benne, hogy a cikk elolvasása után komolyabban állnak hozzá ehhez a dologhoz és elvégeztetik időben a zárcserét, ezzel is megspórolva a zármeghibásodás miatti kb. 25 ezer forintos nyitási költséget.

Viro zárcsere szakszerűen, garanciával

A Viro zár cseréje a következő módon történik. Beazonosítjuk a típust, fénykép formájában a kulcsról és a szerkezet éléből, ez már bevett szokás, jól működik. Az ügyfél számára kiajánlunk egy árat, ami tartalmazza a munkadíjat, a kiszállást és a zárat a kulcsokkal. Ha ezt elfogadják, általában aznapi vagy másnapi kiszállással elvégezzük a munkát. A zárak folyamatosan raktáron vannak, nem kell rájuk várni. A kulcs becsomagolt állapotban kerül a megrendelőhöz, mindig előtte bontjuk ki.

Amikor a zárszerkezet cserére szorul, azzal egyidejűleg mi ki szoktuk cserélni a kilincsmechanikát is. Az eredeti kilincs tömör réz, rugó nélküli kivitel. Ezt nem szeretjük visszaszerelni. Sőt, a legtöbb esetben annyira be van rothadva a csavar a helyére, hogy felxszel szoktuk levágni, ami után használni már nem lehet. Ha már új zár kerül beszerelésre, nem spórolunk a beépített rugós kilincsen sem, egy esztétikus, rézszínű, külső-belső visszahúzó rugóval ellátott, könnyen kezelhető kilincset szerelünk fel. Ezzel együtt szoktuk a komplett árat kiajánlani. Ez a rugó meghosszabbítja a zár élettartamát. Ilyenkor minden ügyfelünk megjegyzi, hogy milyen más a használata a lenyomáskor a kilincsnek, más, mint a régi, ahol szinte két kézzel kellett belekapaszkodni ahhoz, hogy le lehessen nyomni.

A Viro zárszerkezetbe alapból beépített visszahúzó rugómechanika van szerelve, de ennek a megerősítéséhez társul még a kilincs rugója, így tehermentesítik egymást, folyamatosan együtt tudnak dolgozni. Sajnos már az eredeti Viro zárat nem gyártják, így kénytelenek voltunk az évek alatt egy olyan megoldást keresni, ami ugyanolyan biztonságos, megbízható. Az olasz Potent zárszerkezet lett a megoldás. Annyi előnye van még a Viroval szemben, hogy a zár már alapból kódolható funkciójú, így ha lakáskulcs vesztés történik, nem kell méregdrága zárcserét végezni, nem kell szétbontani az ajtót, hanem elég egy egyszeri vagy akár többszöri programozást, átállítást végezni.