Hogyan történik a Viro zár szakszerű kinyitása?

A legtöbb esetben azért van erre a műveletre szükség, mert a régi zárszerkezet annyira akad, hogy egy idő után vagy beleszorul a kulcs, vagy átfordul. Ezeknek a nyitásához speciális módszereket alkalmazunk. A másik eset, amikor nincs a Viro zárhoz kulcs, eltűnt, elhagyták, ellopták, ilyenkor minden esetben az ügyféltől valamilyen papírt, dokumentumot kérünk, hogy van-e valóban joga oda bejutni. Ennek a hiányában nem nyitjuk ki az ajtót. Ha nincs kulcs, a zárszerkezetet kell megfúrni és utána mindenféleképpen egy új zárra lesz szükség. A nyitási költség általában 30.000 Ft-tól elérhető, a zárszerkezet csere ára pedig, attól függ, milyen fajta Viro zár van az ajtóban.

Mindegyik zárnyitási eljárásnál kimagasló hangsúlyt fektetünk az ajtó épségének a megőrzésére, mert ezek az ajtók több százezer forintos értéket képviselnek és senkinek nem akarunk kárt okozni. A zárfúrás során nagyon kis lyukat szoktunk ejteni, a kulcstakaró címke ezt el fogja takarni, nem látszódik belőle semmi.

Milyen kulcsok és hány darab tartozik az új zárhoz?

A Viro, vagy Cerutti zárszerkezetekhez tollas kulcsok tartoznak. A gyártó 3 db kulccsal csomagolja a zárakat. Ezeket a kulcsokat mindig az ügyfeleink előtt bontjuk ki a csomagolásból. A plusz kulcsokat az ügyfélnek kell elintéznie, cégünk kulcsmásolással nem foglalkozik, az egy különálló szakma.

Miért kell kilincset cserélni, ha a réginek semmi baja?

20 évvel ezelőtt a zárak beszerelésekor még nem volt beépített rugós kilincs és a kilincs formája, anyaga, súlya nehéz, tömör rézből van. Ezért folyamatosan húzza a zárszerkezet rugóját, ami oda vezetett az évek alatt, hogy elkoptatta a visszahúzó mechanikát és tönkretette a zárban lévő rugót. Azért szerelünk fel új kilincset, hogy ezt megakadályozzuk, mert a rozettás kilincsben egy olyan visszahúzó rugó található, ami lenyomás után visszaugrik, ezzel kíméli a zárszerkezet rugóját. A legtöbb esetben a régi kilincset vissza sem lehet szerelni, hiszen az évek alatt úgy rárohadt a kilincstengelyre, hogy flex-szel kell levágni vagy le kell fúrni és ezt visszatenni már egyáltalán nem lehet.

Mennyi időt vesz igénybe egy Viro zárcsere?

Igyekszünk gyorsan dolgozni, de az ajtó szétszedése és a zár cseréje, majd a burkolat visszarakása, a kilincs- és címkecsere, majd a precíziós beállítások olykor 1,5-2 órát vesznek igénybe. A legtöbb esetben annyira el van hanyagolva a bejárati ajtó, hogy az igazítással megy el a legtöbb idő, ami ellendarab turbózásból, rudazat igazításból, zsanéremelésből, és a felesleges szigetelőanyagok eltávolításából áll, amit azért ragasztott fel a kedves ügyfél, mert a lépcsőházból különféle szagok bementek a lakásba. Mi ezeket a szigeteléseket leszedjük, mert ezeknek a vastagsága néha már 2 cm, ehhez viszont nem lehet beállítani az ajtót, így próbálunk a zár beszerelésén változtatni. Ezek szintén egyedi praktikák, trükkök. Ezért is javasoljuk mindenkinek, hogy Viro zárcsere esetén ne álljanak neki házilag szerelni, mert tíz esetből hét nem a tipikus zárcsere művelete.

A Viro záras bejárati ajtók már 20 évesek, kopott rajtuk a faborítás, megviselt a festék a vasszerkezeten, de ettől függetlenül egy új zár beszerelésével ugyanolyan biztonságos marad, mint új korában. A vasat le lehet festeni, a faburkolatot lehet lakkozni, pácolni, de ha már megette az idő (kültéri ajtóknál), ki is lehet az ajtólap burkolatot cserélni és olyan lesz mint új korában. Meg se próbáljanak az zárcsere költségével azonos árú új bejárti ajtót vásárolni inkább, mert annak a minősége, masszivitása, biztonsági fokozata annyira messze van a Viro ajtóétól, mint Makó Jeruzsálemtől!